MEGHÍVÓ A STÁDIUM28 KÖR fórumára a felsőoktatásról

Időpontja: 2017. április 26, szerda 15–17 óra,

Helyszíne az ELTE Gólyavár Mária Terézia terme, 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

 

FELSŐOKTATÁSUNK KIHÍVÁSAI

Dr. Bazsa György, professor emeritus (Debreceni Egyetem), az FTT és a MAB volt elnöke

 • Jelentkezz hozzánk! – hányan, honnan, hova és mire jelentkezhetnek a fiatalok?
 • Mit tegyenek ők és miben kell segítenünk nekik – hogy ne csak ide, de célba is érjenek?
 • Tanítsuk őket vagy közös képzést folytassunk? Mit hoznak, ha hoznak az új KKK-k?
 • Színvonalas kutatás, igényes közlés, eredményes innováció – ez kell, de miből?
 • Merünk-e teljesítményt nemcsak kérni, de mérni, értékelni és támogatni is?
 • Bővítsük a (harmadik) missziót – kinek és miért?
 • Hol tartunk most? – Harmonizálásra váró ellentmondó vélemények.
 • Mit hozzon a jövő? – Mindenki énekeljen!

 

INTÉZMÉNYI AUTONÓMIA ÉS A FELSŐOKTATÁS IRÁNYÍTÁSA

Dr. Kováts Gergely egyetemi adjunktus, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja igazgatója

 • az intézményi autonómia változása
 • a kancellári rendszer megítélése

 

FRISS DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSE

Dr. Ábrahám László, a NI Hungary ügyvezető igazgatója, a Magyar Innnovációs Szövetség elnökségének és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Innovációs Testületének tagja

 • Milyen tudással és kompetenciával jönnek ki a végzősök?
 • Mi a versenyszféra elvárása? Melyek a legfőbb kompetenciahiányosságok?
 • Generációs feszültségek és hatásuk a teljesítményre és elkötelezettségre.
 • Mit tehet az egyetem és cég közösen?
 • Motiválás egy nem önkéntes pályakövető rendszerrel.
 • Train the trainer. (A mentori rendszer szerepe)

 

A fórum moderátora: Dr. Sarkadi Balázs, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, a Kör ügyvivője.

A 20 perces előadásokat vita követi.

 

A részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

A Stádium 28 Kör felsőoktatási fórumát három rövid előadás vezeti be. Az előadókról röviden:

Bazsa György professzor emeritus, a kémiai tudományok doktora. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen végzett okl. vegyészként. Oktatói pályája az egyetem Fizikai Kémiai Tanszékéhez kötődik, aminek a kilencvenes években vezetője is volt. Kutatási területe az oldatreakciók kinetikája. A magyar felsőoktatásban évtizedeken át aktív szerepet vállalt, volt a Természettudományi Kar dékánja, az egyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia, az Országos  Doktori és Habilitációs Tanács, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács, legutóbb a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke. Részt vett a European University Association és az ENQA tevékenységében is. Ilyen témakörökben számos előadást tartott és írt közleményeket is.

 

Kováts Gergely okl. közgazdász (BCE), MA in Economics Education (University of London), PhD (BCE Gazdálkodástani doktori iskola). A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Vezetés és Szervezés Tanszékének adjunktusa. Kutatási területe elsősorban az intézményi menedzsment és kormányzás, valamint a felsőoktatás-politika és -finanszírozás, de emellett a szervezetelméletek és a közmenedzsment kérdéseivel is foglakozik. E témákban számos tanulmány és kötet szerzője, illetve szerkesztője. Az egyetemi élet aktív szereplője, a Gazdálkodás­tudományi Kar tanácsának jelenlegi és az egyetemi Szenátus volt tagja, a BCE minőségügyi irodájának titkára.

 

Ábrahám László a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki, majd 1979-ben posztgraduális képzésben híradástechnikai szakmérnöki diplomát. Ezzel együtt szerezte meg TV jelfeldolgozásból az egyetemi doktori címet. 1977-től 1991-ig a Videotonnál dolgozott, legutóbb, mint megbízott vezérigazgató. 2001 óta a National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője. Feladata a debreceni gyártásindítás volt a csúcstechnológiát képviselő SMT gyártósorokon. Vezetése alatt az üzemben több mint 1000 alkalmazott nagy hatékonysággal és kiváló minőségi mutatókkal gyártja a teljes vállalatcsoport termelésének több, mint 60%-át. Rendszeres és aktív kapcsolata van a felsőoktatással, számos formában támogatta és különböző tisztségekben segítette nem csak a Debreceni Egyetemet, hanem másokat és a közoktatást is. Számos rangos díj és kitüntetés tulajdonosa, mint pl. az Év menedzsere-díj, Kármán Tódór-díj, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, Wahrmann Mór-díj vagy a Mercur-díj.