Már legalább 168 tudós kéri az MTA elnökét, foglalkozzon a magyar demokrácia gyengülésével

Múlt héten nyílt levelet kapott a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László harminc akadémikus aláírásával. Arra kérték, foglalkozzon az MTA a Magyarországon tapasztalható antidemokratikus folyamatokkal.

Részlet a levélből:
E levél aláírói, a Magyar Tudományos Akadémia különböző világnézetű és szakmai érdeklődésű tagjai és doktorai, aggodalmunkat fejezzük ki a Magyarországon az utóbbi néhány évben végbemenő antidemokratikus folyamatok, különösen a sajtószabadság veszélyeztetése miatt. Igen károsnak tartjuk az Alkotmány olyan módosításait, amelyek csökkentik a demokratikus államokra jellemző fékek és ellensúlyok szerepét, és a menekültválságot felhasználva idegengyűlöletet ébresztenek. Az oktatás, kutatás és az egészségügy súlyos válsága mellett különösen aggályosnak tartjuk a közmédiumok államosítását, kormányszócsőként történő használatát, és a meglévő független sajtóorgánumok felszámolását, így előbb az Origo átalakítását, majd a napokban a Népszabadság bezárását.
Lovász László elmondta, az MTA nem akar politikai kérdésekkel foglalkozni, ennek ellenére a tudósok petíciót indítottak, ahol az eredeti harminc főn kívül bármelyik MTA-tag kifejezheti szándékát, ezt eddig 168-an írták alá.